V dnešním článku se zaměříme zejména na vaperky, které si možná kladou otázky ohledně bezpečnosti vapování během těhotenství. Přestože toto téma zatím není příliš zkoumáno, profesorka Linda Bauld ze skotské University of Stirling podává nové důkazy o působení elektronických cigaret na dosud nenarozené děti.


Je známo, že zhruba desetina žen během těhotenství neupustí od kouření cigaret. To má samozřejmě negativní vliv na vyvíjející se plod a může vést až k potratu či náhlé smrti novorozence nedlouho po narození.

Proto se profesorka Linda Bauld snaží šířit povědomí také o elektronických cigaretách; zodpovídá otázky nastávajících matek-vaperek prostřednictvím webových seminářů a spolu se svou výzkumnou skupinou dala dohromady několik informací pro každého, kdo chce znát odpověď.


Je užívání elektronických cigaret v tomto období bezpečné?

Bauld připouští, že jistá rizika zůstávají a nejsou zatím zcela probádaná. Na druhou stranu však upozorňuje, že vapování je mnohonásobně bezpečnější než klasické cigarety, a v případě, že vám pomáhá držet se od cigaret dále, u něj raději zůstaňte.

Co se týče nikotinu, tato látka není pravým původcem škodlivin. Nenarozenému dítěti mohou ublížit zejména vdechované částice z běžných cigaret, jako například dehet a další chemikálie.


Mohou ostatní kolem mne vapovat?

Již několik vědeckých i lékařských studií prokázalo, že dým (vapor) produkovaný při vapování ostatními je bezpečný. Obavy z pasivního kouření tak v případě elektronických cigaret mohou jít stranou. Pozor si však dávejte v přítomnosti kuřáků běžných cigaret, neboť kouř obsahuje již zmíněné nebezpečné látky. Tabáku se vyhýbejte jako čert kříži.

Proč stále chybí podrobnější znalosti?

Elektronické cigarety si nesou stigma, které jím přidělili skeptici a kritici. Navzdory jejich tvrzení o nebezpečnosti těchto zařízení a neznámosti obsahu chemikálií v e-liquidech nás zdravotnické studie ujišťují o opaku. Statistiky naznačují, že s šířícím se trhem s elektronickými cigaretami a jejich narůstající popularitou zároveň klesá počet kuřáků tabáku.

I přesto se však nabízejí jen okleštěné znalosti, pokud přijde na  téma vapování v těhotenství. Pokud si nejste jistá zdali je to pro vás bezpečné, vždy můžete zkusit nikotinové náplasti či žvýkačky nebo se zeptat svého lékaře. Další možností pak může být e-liquid s nulovým obsahem nikotinu.