Všichni jsme zvyklí kontrolovat datum spotřeby – ale přestože je to nepochybně nápomocná informace, vždy se na ni zkrátka obracet nelze. Pokud máte v lednici jogurt, který už toto datum přesáhl o dva dny, ale při otevření vypadá i voní dobře, rozum vám napoví, že by byla chyba ho vyhodit jen tak. To stejné platí se zkaženými potravinami navzdory tomu, že jejich datum spotřeby končí až za týden.

U potravin a podobných výrobků je to snadné. Co však platí v případě náplní do elektronických cigaret?

Jak dlouho vlastně e-liquid vydrží?

Odpověď na tuhle otázku vás může zklamat – nikdo totiž přesnou trvanlivost e-liquidů nezná. Průměrná očekávaná životnost tohoto výrobku jsou dva roky a to pouze v případě, že jej správně skladujete. Tyto domněnky se zakládají na dosud známých vlastnostech propylenglykolu (PG) a rostlinného glycerinu (VG).

Dá se očekávat, že lahvička e-liquidu uschovaná v chladném a tmavém prostředí dalekosáhle přežije takovou, která leží někde na stole či na okenním parapetu.

A jak se vlastně pozná zkažený e-liquid?

Může záležet nejen na obsahu náplně, ale také na její kvalitě. Výrobky založené na přírodních složkách může mít o něco kratší životnost, zato jeho chuť je téměř neměnná – skvělá od začátku do konce. Pokud však v opozici postavíte levnější, chemikáliemi napěchovaný e-liquid, můžete vzít jed na to, že přežije všechno; zato jeho chuť vás nepotěší. Ani trošičku.

Nenechávejte náplně příliš dlouho vystavené na slunci či ve vlhkých místnostech, neboť tyto podmínky zkracují jejich životnost.

Je tedy vapování s prošlým e-liquidem zdraví ohrožující?

Pravidlo číslo jedna? Ověřujte si složení náplně, ne datum spotřeby. I ten nejjemnější detail ve vyvážení složek může znamenat velký rozdíl v trvanlivosti výrobku – což samozřejmě nepoznáte ani neovlivníte. Pravidlo číslo dvě? Dejte na svůj zdravý rozum. Pokud e-liquid vypadá v pořádku, nejsou v něm usazeniny či podezřele nepáchne, pak nejspíš není důvod k obavám. Pokud si však nejste jistí jeho obsahem, jednoduše lahvičku vyhoďte.

Tak si to tedy shrneme: předpokládaná životnost e-liquidů je něco kolem dvou let. Čím kvalitnější produkt, tím delší trvanlivost můžete očekávat. Někdy však ani ty nejlepší příchutě a značky nevydrží déle než rok – ale pokud jsou vážně tak výborné, nejspíš je spotřebujete dříve, než se na nich otiskne zub času.