Dnes se zaměříme na poměr VG a PG v e-liquidech, jelikož jejich rozlišný obsah v náplni mění také její vlastnosti. Pokud si chcete vylepšit svůj e-liquid či vyzkoušet něco nového, čtěte pozorně!

 

 

O tom, co vlastně znamená VG a PG jsme již informovali v jednom z našich článků, a proto uvedeme jen velmi stručné vysvětlení: PG (propylenglykol) a VG (rostlinný glycerin) jsou látky obsažené v náplních elektronických cigaret. Každá má své specifické vlastnosti a může výrazně ovlivnit styl vapování. Dalším faktorem je pak také obsah nikotinu.

Poměr 100% VG

Existují dva hlavní důvody, proč si zvolit zrovna 100% VG. Buďto alergie na PG, která se vzácně vyskytuje u citlivých jedinců, či soutěživý cloudchasing. Tím se rozumí nejrůznější triky s dýmem, což vyžaduje hustou vaporovou "mlhu". Zároveň vás však nečeká throat hit – to je pocit vyskytující se v ústech při inhalaci z cigarety, ovlivněný rovněž množstvím nikotinu. VG e-liquidy se obecně považují za sladší, takže mohou mírně ovlivnit očekávanou příchuť. Elektronická cigareta s VG e-liquidem však vyžaduje vyšší údržbu, jelikož není příliš šetrný k atomizéru.

Poměr 70% VG / 30% PG

Nejpopulárnější poměr ze všech, jelikož nabízí zlatou střední cestu mezi vysokou dýmivostí a throat hitem. Je jemný a příliš vás nezahltí při inhalaci. 70/30 je zkrátka volbou pro každého, kdo chce tak trochu z obou světů vapingu.

Poměr 50% VG / 50% PG

Ideální poměr VG a PG pro vapery, kteří by rádi začali trochu experimentovat. Lehce znatelný při inhalaci, poté však dokáže vykouzlit i pořádný dým.

Poměr 20% VG / 80% PG

Nepříliš často používaný poměr. Oproti 100% PG se tento mix zprvu projevuje vyšší dýmivostí, na druhou stranu však ustupuje throat hit.

Poměr 100% PG

Přestože se jedná o poměrně běžnou směs, ubývá na její popularitě. 100% PG s sebou přináší intenzivní throat hit a výrazné chutě e-liquidů. Pokud však chcete pořádně dýmit, tento poměr vás může zklamat.