Na povrch se vynořilo varování týkající se zejména starších cigalike, které mohou obsahovat nebezpečné kovy. Ty se objevují právě v e-liquidech těchto zařízení a mohou mít dopady na zdraví vapera. Studie z USA hovoří o nebezpečném kadmiu, chromu, manganu, niklu či olovu.

Co je vlastně "cigalike" ?

Pokud jste tento název zatím neslyšeli, nevadí. V podstatě se jedná o elektronické cigarety nebo také inhalátory, které svým vzhledem, tvarem i velikostí připomínají cigarety klasické. Často jsou dostupné v běžných trafikách a obchodech. Obecně se jedná o elektronickou cigaretu nízké kvality, a to dokazuje také cena, možnost jednorázového použití a malá variace v příchutích či síle nikotinu. Není však pravda, že všechna zařízení malé velikosti spadají do této kategorie.

Jedna z cigalike první generace

Jaké nebezpečí tedy hrozí?

Je důležité řici, že kovové prvky byly nalezeny v samotném e-liquidu a ne vaporu. Již zmíněné kovy, olovo, mangan, nikl či kadmium, mají jisté toxické a karcinogenní vlastnosti. Skutečná ohrožení na životě způsobené e-liquidem starších cigalike nebylo zatím potrvzeno, nicméně jejich přítomnost v tekutině je znepokojující.

Výzkumnící se domnívají, že uvolňování kovů může být způsobeno cívkou z nevhodného materiálu, ale nevylučují ani vadu během procesu výroby. E-liquid s kovovými prvky je obsažen v cartomizéru cigalike – kombinaci cartridge a atomizéru. Cigalike jsou složeny pouze ze dvou částí namísto tří, a tak cartomizér vytváří také teplo. To pak údajně umožňuje kovům pronikat do tekutiny, kterou následně inhaluje vaper.

Co tedy pomůže?

Organizace hlídající kvalitu výrobků po celém světě tlačí na výrobce, aby dodávali seznam ingrediencí a podrobili produkty důkladným testům a kontrolám. Dalším způsobem, jak se zbavit těchto problémů, by mohl být vývoj lepších topných tělísek. Na mysl přichází například žhavicí hlava s keramickými vlákny.

Nezapomínejte si také hlídat kvalitu a výrobce produktů, které kupujete. Kvalitní e-liquid je půlka šťastného vapování!