Pokud zvažujete, že si pořídíte vlastní elektronickou cigaretu, jistě máte otázky. Pomůže mi to upustit od klasických cigaret? Je to bezpečnější? Zdravější? Na internetu i mezi lidmi koluje nezměrné množství mýtů a omylů obklopujících elektronické cigarety a jejich užívání. Proto vám nyní přinášíme článek přeložený z rozhovoru s britským výkonným ředitelem NCSCT, doktorem Andym McEwenem. Společnost NCSCT se zabývá snahou nabízet alternativy běžného kouření a klasické cigarety tak co nejvíce omezit. Jednou z těchto alternativ jsou právě elektronické cigarety.


1. Jsou elektronické cigarety bezpečnější než ty klasické?

Dle Dr. McEwena a dalších expertů představují elektronické cigarety v porovnání s těmi běžnými výrazné snížení zdravotního rizika. Nejenže běžné cigarety ohrožují samotného kuřáka, ale také osoby v jeho blízkosti. "Přesedlání" na elektronické cigarety tak může pomoci oběma stranám.


2. Je nikotin nebezpečný?

Nikotin je sice návykovou látkou, ale sám o sobě nevyvolává žádné zdravotní potíže. Vládne však mylná představa o tom, že používáním e-cigaret se můžete nikotinem předávkovat. Ve skutečnosti se však jedná o výmysl a neexistují žádné případy, které by tuto pověru potvrzovaly. Pokud se vám dostane větší dávka nikotnu, než na jakou jste zvyklí, maximálně se vám může zhoupnout žaludek či udělat nevolno – což ovšem brzy pomine. E-cigarety vám nabízejí možnost nikotin zredukovat na vámi přijatelnou hodnotu.



3. Mohou elektronické cigarety produkovat nebezpečné chemikálie či dokonce vybouchnout?

Existují studie, které skutečně v e-cigaretách našly látky ohrožující zdraví. Problémem těchto studií je fakt, že byly použity nevhodné a umělé podmínky při testování e-cigaret. Ve skutečnosti vám nehrozí nic, pokud svou cigaretu používáte správně – nepřehříváte ji, k jejímu nabíjení používáte pouze vhodnou nabíječku a nenecháváte ji přitom bez dozoru. Vyvarujte se nákupu u neprověřených prodejců a netestovaných výrobků, které by pak skutečně mohly založit požár. Pokud používáte kvalitní výrobky (ať už cigaretu, e-liquid, apod.), nemělo by vám hrozit nebezpečí. A pokud máte strach z přehřátí e-liquidu, snadno to poznáte – jeho chuť se nepříjemně změní. Elektronické cigarety obsahují výrazně méně škodlivých látek, než cigarety běžné.

4. Je možné vapovat a zároveň kouřit běžné cigarety?

Vaping a kouření běžných cigaret není v ničem horší než klasický tabák. Nejlepší výsledky však přináší to, když lidé upustí od klasických cigaret a užívají pouze elektronické. Některým lidem se podaří přejít na elektronické cigarety velmi rychle, jiní potřebují více času – vyzkoušejte různé druhy e-cigaret i e-liquidů, než najdete tu pravou kombinaci pro vás.


5. Pomohou mi v odborných střediscích, kde pomáhájí přestat s kouřením, i s elektronickou cigaretou?

Pokud si elektronickou cigaretu zvolíte jakojistou formu odvykání od běžných cigaret, zajisté vás podpoří. Odborníci vám jejich prostřednictvím mohou nabídnout i další alternativy.

6. S jakou e-cigaretou bych měl(a) začít?

Toto skutečně záleží na vaší osobní volbě. Nejspíš vám zabere trochu času naučit se doplňovat a zacházet s e-cigaretou s možností opakovaného naplňování, ale odměnou vám bude větší výběr příchutí a více nikotinu, než kolik vám můžou nabídnout e-cigarety se vzhledem běžných cigaret. Uživatelé znovudoplňovacích cigaret jsou s tímto typem více spokojeni. Radu vám může nabídnout přímo specializovaný prodejce. Co se pak týče obsahu nikotinu, sami si můžete zvolit množství. Lidé, kteří za den vykouřili okolo 20 cigaret, uvádějí, že 18mg/ml nikotinu je plně dostačující.

7. Jak správně používat elektronickou cigaretu, aby mi pomohla upustit od cigaret běžných?

Elektronické cigarety se od těch klasických v lecčem odlišují. Obvykle vyžadují delší a pomalejší potáhnutí. Je to způsobeno tím, že se cívka v e-cigaretě musí zahřát. Možná budete potřebovat trochu praxe, ale brzy si osvojíte vlastní styl vapování. Výhodou elektronické cigarety je také to, že si můžete párkrát potáhnout a odložit ji a nemusíte tak kouřit stejně dlouho jako s klasickou cigaretou.

Pokud budete při kouření e-cigarety pociťovat nepříjemné škrábáni v krku či kašel, přejděte z PG náplně (propylenglykolové) na VG (vegetable glycerin) e-liquid, který je šetrnější k citlivějším jedincům.

8. Je užívání e-cigaret výhodnější i pro mou peněženku?

Ano, a rozdílu si všimnete docela brzy. O finanční úspoře a dalších důležitých informacích si můžete přečíst v našem článku Proč elektronickou cigaretu?


9. Mohu používat elektronickou cigaretu na místech se zákazem kouření?

O tomto se dlouho vedou spory, obecně je však lepší nezkoušet to nebo se alespoň zeptat. Podle výkladu Ministerstva zdravotnictví ČR by se měl zákaz vztahovat na užívání elektronických cigaret také (v restauracích, na místech se zákazem kouření). Vaše okolí i kolemjdoucí venku však určitě ocení fakt, že používáte elektronickou cigaretu místo té běžné.

10. Je pasivní kouření elektronických cigaret nebezpečné? Jak před ním mohu ochránit své děti?

Narozdíl od pasivního kouření běžných cigaret, které se prokázalo být původcem rakoviny, nejsou důkazy o samém nebezpeční ohledně elektronických cigaret. Chemické látky, které vycházejí z e-cigaret, jsou v tak malém obsahu, že rovněž nezpůsobují žádné zdravotní komplikace. Stále však elektronické cigarety (s e-liquidem obsahující nikotin) nejsou doporučeny pro úplné nekuřáky a děti.

Abyste zabránili možnému vypití e-liquidu dětmi, vždy tyto látky udržujte mimo jejich dosah, stejně jako léky apod.