Výhodou vapování je bezesporu také možnost zvolit si množství nikotinu, který inhalujete. Ať už dáváte přednost nulovému množství či pořádné dávce, tuto látku nemusíte potkat jen v cigaretách a e-liquidech. Ale nebojte, nepůjde o žádnou vědeckou rozpravu – ale nikdy není na škodu zjisti pár zajímavostí, ne?

Nikotin není o nic víc škodlivý než kofein

Britské studie potvrzují: možná rizika skrývající se v nikotinu je velmi snadné nadsadit. Jistě, nikotin se nachází v klasických cigaretách. A ty jsou bezesporu škodlivé, neboť obsahují chemikálie a látky ohrožující zdraví. Nikotin samotný však není o nic víc horší, než závislost na kofeinu. Proti rannímu šálku kávy neřekne nikdo ani slovo. Tak proč kritizovat nikotin, zvlášť pokud existuje zdravější alternativa pro jeho získání: elektronické cigarety.

Nachází se v rostlinách

Nejtypičtějším přírodním zdrojem nikotinu je, pochopitelně, rostlina tabáku. Není však jediná, jelikož nikotin lze nalézt rovněž v rajčatech, bramborách nebo lilku. Nebo několik lilků, protože 9 kg lilků obsahuje až 1 mg nikotinu.

Ovlivňuje vnímání času

Zvláštní, že? Je to tak trochu nevýhoda nikotinu: jakmile z těla vyprchá, váš mozek začne vnímat čas úplně jinak. Dokonce tak nějak zpomaleně. To může být hlavní překážkou pro kuřáky, kteří se chtějí svého zlozvyku zbavit. Pokud tedy chcete z klasických cigaret přejít na vapování, doporučujeme upravit si množství nikotinu v e-liquidu tak, aby se přibližne rovnalo počtu cigaret vykouřených za jeden den. Více k tomuto tématu můžete nalézt v našem starším článku zde.

Jste vaper nebo běžný kuřák? Nikotin to pozná... a bude se chovat jinak

Jasně, každého by napadlo, že pokud e-liquid obsahuje nikotin, jeho tělo jej přijme jako ten, který se nachází v běžné cigaretě. Chyba lávky. Dle amerických studií se nikotin v těle vapera se starším typem elektronické cigarety šíří pomaleji než u toho, jenž vlastní elektronickou cigaretu nové generace. Nikotin se však stále do těla dostává pomaleji než při kouření klasických cigaret.

Může se zkazit

Kdo by to byl řekl? Pravdou je, že nikotin je ovlivňován teplotou, světlem a kyslíkem, takže ano, zkazit se skutečně může. Pokud si tedy chcete dělat své vlastní DIY e-liquidy, pamatujte na objednání spotřebovatelného množství a nezapomeňte jej náležitě skladovat. Zkažený nikotin udělá z kdysi skvělého jahodového e-liquidu hořkou tekutou hrůzu. Pomůže třeba skladování v lednici nebo jiném chladnějším místě.