Trh s elektronickými cigaretami je přehlcen škálou nejrůznějších e-liquidů s příchutěmi, nad kterými někdy zůstává rozum stát. Nejen že si člověk může vybrat z rozličných chutí a značek, rozhodující může být také cena. Ale na co byste měli také pamatovat je zejména složení e-liquidu, neboť některé látky mohou z hlediska dlouhodobého užívání spíše škodit, než přinášet radost z alternativy nad kouřením.



Ne vždy je snadné odhalit, jaké všechny látky se v e-liquidu skrývají. Kvalitní a autorizovaní výrobci by to však měli uvádět přinejmenším na svých webových stránkách a vy byste se tak raději měli informovat, máte-li obavy ze složení výrobku. A na co tedy vlastně dávat pozor?

Kyselina citronová

Tato látka je obecně považována za neškodnou, ovšem při nadměrném zahřívaní způsobeném elektronickými cigaretami může člověku způsobit tzv. chemické astma. To postihuje také kuřáky klasických cigaret. Anhydridy této kyseliny byly nalezeny zejména v cigalike zařízeních spíše než v e-liquidech pro moderní tanky.

Extrakt z kakaa

Kakaový extrakt je, co se týče e-liquidů, poměrně běžnou záležitostí. Pokud se však dlouhodobě vystavíte inhalování tohoto kakaového proteinu, hrozí vám podobné respirační obtíže jako ty způsobené kyselinou citronovou – tedy astma. Naštěstí však tolerované množství extraktu v e-liquidech blíží minimu, a proto nehrozí větší nebezpečí.

Diacetyl

Rovněž nebezpečná substance přidávaná do e-liquidů. Přestože se hojně využívá v potravinářském průmyslu jako dochucovadlo, při jeho inhalaci hrozí závažné poškození plic; při nejhorších případech je nutná transplantace plic. Pro více informací o diacetylu si můžete přečíst jeden z našich starších článků na toto téma.