Blíží se léto a spousta lidí se chystá na dovolenou. Někdo zvolí poklidné chorvatské pláže, jiný ruch velkoměsta a další exotický ostrov. Mějte však na paměti, že pokud si s sebou chcete vzít i elektronickou cigaretu, je vhodné si nejdříve zjistit, zdali ji vůbec můžete ve vybrané destinaci používat. A abychom vám to usnadnili, nabízíme vám přehled států, ve kterých vapování není tak úplně legální.

Ať už se chystáte kamkoliv, dopředu si zjistětě, jak je to v dané zemi s kouřením i vapováním. Například Austrálie svůj zákaz na vapování stáhla teprve nedávno, ale v zemích jako je Kanada, Spojené Arabské Emiráty či Brazílii toto omezení stále platí.

Nemusí se také jednat o úplné zákazy: v Austrálii či Finsku je možno elektronické cigarety volně zakoupit, jejich náplně však nesmí obsahovat nikotin. V Dánsku a Rakousku jsou pak považovány za lékařský prostředek a jejich opatření tedy není nejjednodušší.

Existuje mnoho důvodů, proč některé země a města zakazují používání či prodej elektronických cigaret. Buď mají nepříjemné zkušenosti s údajným předávkováním nikotinem (Kanada) nebo zkrátka těmto produktům nevěří a chtějí důkladnější výzkum (Brazílie).

Z těch vzdálenějších míst zakazují elektronické cigarety zejména země Blízkého a Středního východu. Avšak úplný zákaz platí také pro Argentinu; v Japonsku pak nesmíte kouřit z elektronické cigarety obsahující e-liquid s nikotinem.

Pozor zejména na Hong Kong, kde je vlastnění elektronické cigarety s nikotinovým e-liquidem považováno za porušení prvního řádu držení jedů. Pokud budete přistiženi, hrozí vám pokuta ve výši 300 tisíc korun či dvouleté vězení. Podobné podmínky platí pro Spojené Arabské Emiráty, kde je vapování nelegální.

Mezi další státy, které omezují vapování, lze zařadit také Thajsko, Singapur, či Qatar.