Občas do zpráv proniknou i informace o vybuchujících elektronických cigaretách. A to samozřejmě děsí všechny, nezasvěcené i vapery. Exploze jsou přitom většinou způsobeny nesprávným nabíjením cigarety či použitím nevhodných baterek. Ale proč zůstat jen u cigaret? Vybuchující smartphony nebo notebooky – a přesto z těchto zařízení žádné není tolik kritizováno, jako elektronické cigarety. Budoucnost však možná svítá na lepší zítřky!

Klasické Li-ionové baterie zná každý. Jejich problémem však je, že v sobě uchovávají velké množství energie, ačkoli jsou vlastně zanedbatelné velikosti. A tak se není čemu divit, pokud vybuchují při vyšší teplotě a ohrožují tak lidské zdraví.

Vědci tak nyní hledají alternativu Li-ionových baterií – zdá se, že ji pravděpodobně našli v zinku. Vyvíjejí články ze zinku v kombinaci s niklem, které, jak se podle dosavadních výsledků zdá, budou schopny uchovat stejně velké množství energie a zároveň budou bezpečnější. Díky "houbovité" struktuře zinku také nehrozí riziko vznícení. Navíc je tyto baterie možné znovu nabít.

Výzkumný tým nabídl výrobní licenci společnosti EnZinc Inc., která sídlí v Kalifornii, USA – ta se specializuje na elektrokola a "nositelnou" technologii. V budoucnosti by tyto články mohly nahradit Li-ionové baterie, a to nejen díky jejich bezpečnosti, ale také větší cenové dostupnosti. Možná se již brzy vapeři nebudou muset obávat nekvalitní baterie!