Neustálá kritika a omezování: s tím se elektronické cigarety zkrátka potýkají dennodenně. Navíc se šíří mylné informace o tom, co ve skutečnosti obsahují – někteří tvrdí, že elektronické cigarety obsahují nemrznoucí směsi nebo formaldehyd. Doopravdy se v nich však nalézá pouze vegetable glycerol (rostlinný) a propylenglycerol spolu s nikotinem. Jestliže však vapování neohrožuje zdraví, proč se jej někdo neustále snaží omezovat a zakazovat?


Když upustíte od běžných cigaret a dáte se na vapování, vašemu tělu to jen prospěje: žádné nebezpečné chemikáli, dehet, ani nepříjemný zápach. Okolí nijak neobtěžujete a na pasivním kouření se také nepodílíte. Jen si vychutnáváte svůj e-liquid a třeba zkoušíte triky s vaporem. I navzdory celkové neškodnosti elektronické cigarety je vaše svoboda znovu ohrožena: zákaz používání elektronických cigaret v uzavřených prostorách.

Možná, že ne ve všech prostorách. Ale zákaz kouření podle všeho platí i pro elektronické cigarety. A zatímco tedy stojíte venku na větru abyste si dopřáli trochu toho nikotinu, zatímco vaši přátelé čekají uvnitř v hospůdce, možná si říkáte: proč sakra? Elektronické cigarety přece škodlivé nejsou!

Všichni jiistě víme, že klasické cigarety jsou škodlivé. Podle posledních výzkumů je patrné, že zhruba 1,3 miliardy lidí na celém světě aktivně kouří. K tomu se váže asi 6 milionů úmrtí, která mají co dočinění s kouřením. Tak proč by někdo zakazoval vapování, bezpečnou a nikoho neobtěžující věc?

Odpověď již nejspíš tušíte. Peníze. Za vším stojí peníze, podobně jako s převážnou většinou věcí na světě. Aktuální čísla z USA ukazují, že na elektronických cigaretách bylo za rok utraceno pouhých 2,2 miliardy dolarů – a za klasické cigarety? Na těch si vláda přišla na 85 miliard dolarů. A to už je slušná částka, s níž v porovnání zanedbatelný výdělek na elektronických cigaretách skutečně zaostává.

Co se dá dělat? Snad jen doufat, že časem se nějaká dostatečně silná petice občanů probojuje vpřed – a omezení proti elektronickým cigaretám budou zrušena. Možná také pomůže, když vapeři budou osvěcovat další lidi, kteří mystifikují a vypouštějí do světa polopravdy o škodlivosti elektronických cigaret.