Spousta vaperů ráda experimentuje s příchutěmi e-liquidů nebo si je rovnou vyrábí samo. Je to zkrátka nedílná součást vapování. Pokud by se vás však někdo zeptal, podle čeho si danou příchuť vybíráte a proč, byli byste schopni odpovědět? Tuto otázku si položili také výzkumníci z Virginia Commonwealth University v USA a přinesli zajímavé odpovědi.


Některé státy zakazují prodej jistých příchutí e-liquidů, nejčastěji z toho důvodu, že jsou zkrátka příliš lákavé pro mládež a mohly by je tak navádět k vapování. Existují i takové důvody, kdy se země obává nedostatečného výzkumu daného e-liquidu či podobné záležitosti. Ale přesto připouští, že vapování je pro lidské zdraví mnohem lepší, než kouření. Jaký tedy může být e-liquid a jeho chuť vliv na vapery?

"Tím hlavním důvodem, proč používám ochucený e-liquid, je...," – takto nějak začíná věta on-line dotazníku, který rozdal výzkumný tým dr. Erica Soule z americké Virginia Commonwealth University. Mezi respondenty se nacházeli jak dlouholetí kuřáci, kteří přešli na vapování, tak také lidé, kteří vapují, ale klasické cigarety si nikdy nekupovali.

Samotný dotazník se skládal z několika částí, kdy respondenti měli vybírat ty nejrelevantnější důvody pro užívání ochuceného e-liquidu a zároveň také ty nejméně významné. Tyto důvody pak seřazovali do skupin; tyto skupiny odpovědí pak vědcům přinesly následující výsledky.

Dotázaní vapeři řadili příchutě do 114 kategorií, mezi nimi byly například ovocné, dezerty, tabákové, mentolové apod. Mezi relevantní důvody pro užívání ochuceného e-liquidu pak uvedli zejména široký výběr možností, lepší zážitek z vapování či potlačení chutě k jídlu.

Jisté výsledky týkající se potlačení chutě k jídlu díky užívání elektronických cigaret nabízí také italský výzkum. Ten tvrdí, že vapeři, kteří se zúčastnili jako respondenti, často úváděli úbytek váhy poté, co z klasických cigaret přesedlali na ty elektronické.