Pasivní kouření a jeho nebezpečí je věc omílaná na sto tisíc způsobů. Nelze pochybovat o negativních účincích pasivního kouření kvůli klasickým cigaretám, nicméně ve vydechovaném vaporu z elektronické cigarety nebyly dosud nalezeny prokazatelně škodlivé látky. Proto se vapeři mohou cítit bezpečněji kolem ostatních lidí i dětí. Jak je to ale s domácími mazlíčky?

Pokud máte doma chlupatého společníka, je třeba pamatovat na to, že může být stejně zvědavý jako malé dítě – klidně se tak může stát, že bude čmuchat kolem místa, kde schováváte své e-liquidy a elektronickou cigaretu. A stejně jako dítě se i zvířecí kamarád může nedopatřením dostat do lahvičky e-liquidu a její obsah vypít.

Je třeba pamatovat na to, že nikotin je pro zvířata velice nebezpečný. Vůně e-liquidů může často přitahovat zejména psy, kteří jsou známi pro svůj citlivý čich. Pokud se projeví u zvířete příznaky jako zažívací potíže, zvracení, krvácení z čenichu či nepravidelná srdeční činnost, je nezbytné mazlíčka dopravit co nejrychleji k veterináři.

Rovněž byste neměli zvířatům vydechovat vapor přímo u čenichu. Ujistěte se, že místnost, ve které vapujete a ve které se nachází i váš mazlíček, by měla být dobře odvětrávaná a nezapomínejte všechny náplně i elektronické cigarety a jejich součásti udržovat mimo dosah zvířete.