Látka, která je obsažena jak v běžných cigaretách, tak také v e-liquidech pro cigarety elektronické. Nikotin – pro někoho modla, pro jiného kritizovaná substance. Nová studie však tvrdí, že by nás mohl ochránit před degenerací mozku či obezitou.

Nikotin je v určitých směrech podobný kofeinu: je těžké bez něj žít, a tak je třeba ho neustále dodávat. Je proto častokrát označován za škodlivou látku či drogu. Svým způsobem je to pravda, nikotin je návykový. Ale není tím pravým viníkem, který ničí zdraví kuřáků.

Kouření je známé svou spojitostí s celou řadou nemocí, zejména s rakovinou. V cigaretách se nacházejí tisíce škodlivých látek ohrožující zdraví, ale ani stopa po nikotinovém nebezpečí. Právě naopak, neboť vědci z Texaské A&M Univerzity přišli s novinkou – nikotin by mohl pomoci ochránit mozek před degenerací, nebo posloužit jako zachránce před Alzheimerovou chorobou či jinými typy neurologických poruch.

Přestože je studie teprve v plenkách, některé výsledky také vykazují další schopnost nikotinu. A tou je právě omezování chutě k jídlu, což by mohlo vést ke snížení obezity. Mozek každého jedince ochabuje s přibývajícími léty, bylo však zjištěno, že u lidí s nadváhou je tento proces urychlený. Bílá hmota testovaných obézních lidí, nervová tkáň umožňující komunikaci různých oblastí mozku, byla ve stejném stavu jako lidí se zdravou životosprávou, kteří však byli o deset let starší. Nikotin tak možná dokáže i uchovat mozek v lepším stavu.

Vědecký tým zabývající se touto studií byl terčem velké kritiky. Veřejnost totiž tvrdí, že podporují kouření a nabádají k němu i mládež. Vědci se však proti tomuto nařknutí ohradili a připomínají, že prozatím jde pouze o lékařský výzkum.