Na trhu s elektronickými cigaretami můžete najít širokou škálů výrobků s různými příchutěmi, cenami a také kvalitou. Přestože elektronické kouření šetří vaši peněženku, není radno vybírat si ty nejlevnější produkty. Tentokrát se podíváme na bližší charakteristiku e-liquidů a na to, jak s nimi správně zacházet.


E-liquid nebo e-juice je opravdu stručný název pro směs nejrůznějších ingrediencí. Obecně je rozlišujeme na VG a PG e-liquidy.

VG E-LIQUID

Zkratka VG se používá pro "vegetable glycerine" [rostlinný glycerin]. Tuto látku můžeme najít také v kosmetice, mýdle, lécích nebo v jídle.

• výhody: přírodní produkt, vytváří spoustu dýmu, hustší konzistence

• nevýhody: méně výrazná chuť, méně šetrný k atomizéru

• vhodný pro jedince alergické na PG e-liquidy

PG E-LIQUID

Tato dvě písmenka označují propylenglykol. Ten vzniká chemickým procesem oxidace propylenu s vodou. Najít ho můžeme kupříkladu v potravinách, kosmetice, inhalátorech, konzervantech a mnoha dalších věcech.

• výhody: výraznější a bohatší chuť, šetrný k elektronické cigaretě, delší trvanlivost

• nevýhody: malé procento populace trpí zvýšenou citlivostí na PG e-liquid, která se může projevovat škrábáním v krku či kašláním po vdechnutí liquidu

• bylo prokázáno, že propylenglykol je netoxický a nemá žádné karcinogenní vlastnosti

• nedoporučuje se koupě technického propylenglykolu – vždy nakupujte pouze ve specializovaných prodejnách s elektronickými cigaretami!



E-liquidy si můžete zakoupit už hotové, a to jak s nikotinem, tak bez – záleží jen na vaší preferenci. Obsah nikotinu se udává v miligramech na mililitr. Průměrná krabička klasických cigaret obsahuje asi 36 mg nikotinu, takže pokud byste to chtěli vyrovnat s elektronickou cigaretou, pro 5ml tank e-liquidu potřebujete asi 7 mg nikotinu.

Těžký kuřák s menším zařízením by měl být spokojen se zhruba 12 mg až 20 mg nikotinu. Pokud má zařízení, které produkuje spoustu dýmu a kouřil méně než 20 cigaret denně, mělo by mu stačit kolem 6 mg.

Pozor: spousta lidí si myslí, že čím více nikotinu, tím lépe. Přílišná dávka však může vyvolat nevolnost a bolesti hlavy. 5ml e-liquid obsahující 32 mg nikotinu je stejná dávka, jako byste za den vykouřili pět krabiček klasických cigaret!


Pokud vás láká vytvářet si tzv. DIY e-liquidy ("Do-It-Yourself" čili "Udělej si sám"), budete potřebovat čistou bázi a příchuť, kterou si do ní můžete přidat dle vašich preferencí. Vždy však používejte rukavice a dávkovací kapátko, abyste se vyhnuli případnému podráždění pokožky.