Elektronické cigarety už se dostaly do povědomí většiny lidí. Pomáhají lidem s odvykáním, nabízejí širokou škálu upravitelnosti a jejich náplně chutnají báječně. Jak dlouhou cestu však musely skutečně urazit od prvních patentů až k dnešnímu vaperskému zázraku?


1927: Počátky v medicíně

Muž jménem Joseph Robinson vyvíjí první elektrický vaporizér. Ačkoli jej chce používat zejména pro lékařské účely, 3. května téhož roku si zažádá o patentování tohoto zařízení a položí tak základy pro další pokrok elektronických cigaret. Tvrdí, že inhalování látek pomůže pacientům a mohou vaporizér držet v ruce aniž by se spálili.


Jeden z prvních designů elektronické cigarety Josepha Robinsona


1930: Robinson to má v kapse

Konečně se dočkal. Přestože musel čekat na schválení pár let, je mu udělen patent pro jeho vynález. Díky zveřejněným nákresům je dnes patrné, že jeho zařízení skutečně připomíná elektronickou cigaretu. Kdyby jen tušil kolik lidí je mu za to dnes vděčných.


1963: První úvahy o alternativě kouření

Jak už bylo řečeno, Robinson o využití vaporizéru ve smyslu cigarety neuvažoval. Ještě štěstí, že se do toho vloží Herbert A. Gilbert. Ten už totiž přemýšlel nad tím, jak nahradit škodlivé a zapáchající cigarety něčím šetrnějším. Proto si tedy nechává patentovat svou vlastní elektronickou cigaretu pro každého milovníka tabáku, který chce šetřit své zdraví.

Gilbert chce své zařízení vylepšit. Přemýšli nad tím, jak se zbavit kouře – v jeho představách kouř nahradí ohřátý a ochucený vzduch. Stále však usiluje o zachování vzhledu připomínající cigaretu.

V roce 1965 si proto nechává patentovat další vylepšení a to vyvolá velice pozitivní ohlas.


1966 až 1999: Smutné období beznaděje

I v těchto letech se objevuje několik patentů, žádný však neslaví velký úspěch. Vypadá to, že elektronicým cigaretám a jejich vynálezcům zkrátka nepřeje štěstí. Nejenže se o nich vůbec nemluví, ale ani se neudrží v povědomí společnosti.

2000: Svítá na lepší časy aneb Zrození první skutečné elektronické cigarety

A teď to teprve nabírá obrátky. Elektronické cigarety, které jsou dnes tak populární, se zakládají zejména na návrhu farmaceutisty jménem Hon Lik. Ten tvrdí, že se mu zdál sen o světě, kde jsou klasické cigarety nahrazeny elektronickými. Ve snu se prý sám dusil a sípal a když ho obklopila voda, začal se topit. Poté se však voda změnila v páru a on zjistil, jak vyrobit elektronickou cigaretu.

Jeho otec zemřel na rakovinu plic a Hon Lik sám byl těžce závislý kuřák. A protože se bál osudu, který potkal jeho otce, rozhodl se, že to tak nenechá a pokusí se elektronickou cigaretu skutečně sestrojit. Hon Lik se svého snu držel a nakonec se mu to také podařilo.

2004: Je to tady!

Hon Lik má svůj patent schválen. Nová elektronická cigareta se prodírá na trh, neobsahuje dehet ani další škodlivé látky známé z cigaret klasických. Je neškodná, svého uživatele nepopálí a riziko vzniknuvšího požáru z nedopalku cigarety se snižuje na minimum. To vše díky snu.

Další jeho patenty pak umožňují majitelům elektronických cigaret vychutnat si nikotin bez zdravotních rizik.

2006 až 2007: Ahoj světe, tak tady mě máš

V Evropě se můžete k prvním elektronickým cigaretám dostat v roce 2006, pro Ameriku ji Hon Lik uvolní o rok později. Nejenže se tato chytrá a užitečná věcička stává populární mezi běžnými lidmi. Elektronická cigareta získává ocenění za nejlepší produkt na americkém Tobacco Expu v Las Vegas!

2009 až součastnost: Vaper kam se podíváš

Trh s elektronickými cigaretami roste stabilně od roku 2009 a dnes tomu není jinak. Stávají se populárnějšími, roste nabídka e-liquidů. Lze sehnat nejrůznější příslušenství pro údržbu, vychytávky a další produkty související s vapováním. Lidé objevili benefity, které elektronické cigarety skýtají a naučili se jich využívat naplno.

Kuřáci si mohou díky této alternativě šetřit zdraví a zbavit se více než čtyř tisíc škodlivých látek, které se schovávají v cigaretách běžných. Nezbývá tedy, než poděkovat vynálezcům!